Je haar ontkleuren? Do’s & Don’ts

Bleken, blonderen, ontkleuren, het komt allemaal op hetzelfde neer. Je wilt lichter haar maar waar let je op.

Waar bestaat haar uit

Je haar heeft een schublaag en deze bestaat uit keratine. Dat is je beschermde laag van je haar. In je haar zitten kleurpigmenten en zwavelbruggen. De zwavelbruggen bepalen in het haar of je krullen of glad haar hebt. De zwavelbruggen bepalen ook de stevigheid van het haar. De kleurpigmenten bepalen je kleur. Hoe meer kleurpigmenten in je haar zitten, hoe donkerder je haar is. 

De ontkleuring 

Bij een ontkleuring wil je het haar lichter maken. Je gebruikt vaak een ammonia, waterstofperoxide of peroxidesulfaat om je kleurpigmenten eruit te krijgen. Hoe hoger, hoe sterker, hoe lichter je haar wordt. Maar als je niet goed te werk ga, dan kan het haar wegsmelten. Er komen gaten in de zwavelbruggen waardoor er haarbreuk komt. Je haar wordt droog en de textuur verandert en het komt niet meer terug. Als je krullen heb, kan dit een bosje stro worden. Na de ontkleuring kan het zelfs weken erna nog slechter worden na elke wasbeurt. Dat komt omdat de schubben openstaan en alles eruit “lekt”

De “plexen”

Er zijn tegenwoordig producten zoals “de plexen” die toegevoegd worden bij een ontkleuring waardoor er minder haarbreuk is. Maar ook dit is geen wondermiddel. Je kunt er een paar tinten lichter mee maar je moet wel kijken of het haar het aankan. Iedereen heeft een andere structuur en een andere ondergrond (geschiedenis) in het haar. Daar moet rekening mee gehouden worden. 

Vakkennis vereist!

Helaas zie ik het nog vaak gebeuren dat er makkelijk wordt gedacht over ontkleuren. Ga dus naar een goede haarstylist die er verstand van heeft!

Op foto 1 is goed te zien dat het haar een klap heeft gehad bij een ontkleuring in een andere salon. Daardoor zijn haar krullen weg, het haar is afgebroken en het is super droog.

Er zit een verlenging in en een balayage.

 

Brenda

Haarsalon Bij Onz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *